2008/03/04

Estem en la societat informacional

Ara fa uns dies que va començar el segon semestre acadèmic d’aquest curs a la UOC.

En aquest semestre estic participant, com a consultor dels estudis de Documentació, a càrrec de l’assignatura ‘Organitzacions Intensives en Informació’.

Es per això, que en els propers posts d’aquest bloc, incorporaré alguns elements que tenen a veure amb els aspectes de l’ús de la informació per part de les organitzacions. No oblidem que per això ens calen eines ‘digitals’ i les persones hi juguen un paper molt important. No ens allunyem gens, per tant, dels objectius perseguits en aquest bloc.

Estem en una societat informacional, mes que en una societat de la informació, ja que tot i que la informació és important, el que fem és generar, processar i transmetre informació per tal que es converteixi en fonts de productivitat i poder.

I què caracteritza una societat informacional?

Tres punts fonamentalment:
  • Els ciutadans utilitzen de manera més intensiva la informació, en el seu treball, en les seves activitats d’aprenentatge, en l’oci i en general, en la ‘seva rutina de viure’. Estem envoltat de sofisticats sistemes d’informació que utilitzem contínuament, quasi sense adonar-nos-en (metro, correu electrònic, ordinador, intranet, joguines electròniques, telèfons mòbils-pdas, tràmits ‘online’ amb les administracions publiques, els bancs,…)
  • Apareixen nous sectors en l’economia productiva que bàsicament es caracteritzen per la utilització intensiva d’informació. Aquests nous sector de l’economia productiva están relacionats amb la producción, amb l’anàlisi i la projecció d’informació cap als ciutadans. I apareix una ‘paradoxa’: la producción de continguts és molt sofisticada i cara (producción multimèdia,…) però la reproducció la pot fer qualsevol a casa seva, el que comporta l’aparició de nous problemas d’ordre legal, de propietat intel·lectual,…
  • Les empreses utilitzen mes i millors tecnologies de la información en les seves rutines diàries, en els seus procesos i en la forma en què es converteixen les seves idees en productes que els generen un benefici. Podríem arribar a parlar d’empreses que no sols utilitzen els sistemes d’informació, sinó que són sistemes d’informació. En aquesta economía del coneixement, les empreses están relacionant la capacitat de convertir sistemàticament el saber fer en flux de caixa. Les organitzacions de futur són organitzacions amb sistemes d’informació molt eficients.

No hay comentarios: