2009/02/12

III Jornada de Clústers Urbans (Barcelona, 22@)

Organitzada en el marc del Centre de Convencions Internacional, al Parc del Fòrum, i sota la direcció de Joan Trullén, estic assistint a la III Jornada de Clústers Urbans, la trobada anual de reflexió sobre el paper dels clústers i que, com en anteriors edicions, té una part genèrica (pel matí, on es veuen  diferents experències internacoionals) i específica (per la tarda), al voltant dels 5 clusters ubicats a Barcelona: Media, Disseny, Energia, Tecnologies Mèdiques, Energia i TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació).

banner_clusters

La inauguració ha estat a càrrec del Conseller d'Universitats, Innovació i Empresa, Josep Huguet, del President  del 22@Barcelona, Josep M. Piqué i de Juan Manuel Esteban, president de TCI (una xarxa internacional de 'practitioners' en l'àmbit de la innovació, clústers i competitivitat).

Tots tres han coincidit a destacar la importància del treball conjunt i la complementarietat (dos dels pilars dels cíusters) com a factors clauus per a millorar la competitivitat de les empreses i afrontar la complicada situació econòmica en la que estem immersos.

Huguet ha fet menció a aspecte que m'ha semblat molt interessant, què aquests clústers urbans han d'estar ubicats i repartits en diferents ciutats del nostre país.

Un altre dels conceptes que ha destacat, i al qual s'han referit després alguns dels ponents posteriors,la importància del treball intraclústers (per suposat), però també interclústers (entre ells).

Permeteu-me que comparteixi i remarqui aquesta visió 'descentralitzada' del nostre país.

Les primeres ponències han centrast dues visions conceptuals, a càrrec de Phil Cooke, Director del Centre for Advanced Studies, de la Uniivesitat de Gales i de Luciana Lazzeretti, professora de Cultural Economics, de la Universitat de Florencia.

Les dues intervencions feien incís al lideratge dels clústers urbans.

Cooke ha començat enumerant les característiques de les ciutats culturals:

  • Infraestructures culturals
  • Capaces de transformar la història  en imatges, de manera creativa
  • Receptives, obertes i responsables davant dels interessos culturals
  • ...

Els 'barris culturals' esdevenen punt de trobada dels diferents agents relacionats entre sí (concepte de clíuster)

Lazzeretti ha presentat el cluster de l'art de Florència, amb la unió d'agents econòmics, institiucionals i no-econòmics (museus, centres de recerca, instituts i escoles de formació, associacions i fundacions culturals,...)

La unió de tots aquests agents, tan diferents entre sí, és gràcies a la 'cross-fertilization' existent a la ciutat i al seu esperit de col·laboració i creativitat.

La següent taula ha estat centrada en la presentació de millors pràctiques internacionals.

També volia destacar la manera 'tecnològica' i 'eficient' de fer les preguntes als diferents ponents: a través de l'enviament de SMSs.

D'aquesta manera s'agilitza un procés que podria ser molt lent (amb centenars d'assistents, tot i que no de 'preguntadors') i que a mes, facilita que les preguntes es puguin visualitzar per la pantalla central. També evita intervencións llargues del públic, oi?

No hay comentarios: