2009/08/14

Quan una imatge no val mes que mil paraules

Diuen que 'una imatge val mes que mil paraules' o que 'un bon gràfic ajuda a interpretar la informació', oi?

És per això que avui m'he sorprés al trobar un gràfic que seria l'antiexemple d'aquestes dites.



Aquesta tarda, després de dinar m'he lliurat al meu ritual dels caps de setmana i dies de vacances, a casa: un bon cafetó a la terrassa, acompanyat d'un licoret i algun cigar i la lectura de l'edició del dia de l'AVUI.



Quan ja m'havia llegit, de manera exhaustiva la majoria dels articles, opinions,... i havia revisat els apartat d'economia, esports, vacances, tv,..., m'he trobat amb una pàgina d'informació setmanal sobre "L'aigua a Catalunya" on a mes d'uns consells d'estalvi, hi havia un gràfic d'informació sobre la situació dels principals embassaments catalans.

(...qui no té feina, el gat pentina... Que consti que ho dic per mi i no per l'AVUI).

Us el reprodueixo a continuació:


El cert és que el gràfic no és gens intuitiu.

Veureu que per a cada embassament hi ha dues xifres (percentatge de quan ple està) que deuen correspondre a l'última revisió (la setmana passada?, el mes passat tal dia com avui?...) i la segona a l'estat actual (aquesta setmana?, aquest mes?...)

Primera cosa a reflexionar: no estaria bé que hi hagués una llegenda indicant a què correspon cada mesura? d'aquesta manera sabríem si l'evolució és bona o dolenta.

Si llavors en fixem en el text remarcat "Riudecanyes torna a viure una setmana de baixada..." podem interpretar que la primera xifra de cada embassament és la penúltima mesura (en aquest cas, Riudecanyes era de 47,78) i que l'última, o actual, és de 39,34%.

Si això fos així, llegint les xifres veuríem que quasi tots els embassaments han perdut cabal, excepte La Llosa i La Baells que n'han guanyat.

Ara bé, i aquí ve una altra de les "crítiques" que volia transmetre.
El gràfic mostra realment aquesta evolució? Veient les barres dels gràfics i els dos colors (blanc i blau) podríem arribar a aquesta conclusió?

En tot cas, serveixi com un exemple per a reflexionar sobre la importància de com transmetem la informació i facilitem (o no?) als nostres interlocutors la comprensió de la mateixa.

No volia anar mes enllà....
Ja ho deia fa un moment, 'qui no té feina el gat pentina' (i repeteixo que ho dic per mi).

Per cert, si algú és capaç de treure una altra interpretació del gràfic, comenteu-me-la, si us plau

3 comentarios:

Xavier Verge dijo...

Serà per que estic de vacances i dels diaris em paro més a la pàgina de passatemps que a les demés però... Vols dir que no era un "problema de lògica" i tot això eren pistes per trobar la solució

Daniel1714 dijo...

JAJAJA, ostres Ramon, disfruta de les vacances...

Hablar en público dijo...

Hola Ramon,
espero no et molesti que hagi enllaçat el teu post des del meu. Avui quan l'escrivia he recordat el teu.

Salut